Hoe onze kacheltjes werken

De voeding van de kachels:

In onze kachels plaatsen wij 200 en 240 watt voedingen, afhankelijk van het vermogen van het element.

Iedere kachel krijgt twee voedingen aan boord en daar hebben wij een reden voor. Wij vertrouwen op de onderdelen die wij inbouwen maar het kan natuurlijk voorkomen dat iets defect raakt. Mocht er een probleem met één van de voedingen ontstaan dan valt niet de gehele kachel uit maar slechts de helft. Want, je zult namelijk zien dat als het onverhoopt gebeurd het natuurlijk net op een moment is dat het niet uit komt. Je zit dus niet volledig in de kou en wij komen zo snel mogelijk langs om de defecte voeding te vervangen.

De voedingen zijn passief gekoeld en maken geen geluid.

 

Beveiliging en zekerheid:

De soorten beveiliging van het elektrische gedeelte: De elektronica van onze kachels bevatten de volgende beveiligings-componenten : Overspanningsbeveiliging, oververhittingsbeveiliging, kortsluitingsbeveiliging, input & outputbeveiliging.

Wij beweren met 99,9% stellige zekerheid dat onze kachels veilig zijn. Ze kunnen geen brand veroorzaken, kinderen kunnen hun handen niet aan de behuizing verbranden en bij eventuele kortsluiting sluit het systeem zich af.

Onze kachels hebben geen keurmerk. Wij bouwen de kachels met de hand en naar wensen van de klant. Zodoende is het voor ons onmogelijk om op iedere kachel een individueel keurmerk aan te vragen.

De onderdelen die we gebruiken zijn uitgebreid getest en voldoen volledig aan de door ons gestelde eisen. De garantie die wij geven duurt 5 jaar met daarbovenop één keer gratis het vervangen van het oude element voor een nieuw element.

 

Geluid:

Onze kachels zijn volledig stil op twee onderdelen na.

Je zult bij tijd en wijlen een klik horen, dat is het relais van de thermostaat die aangeeft of deze aan of uit moet. Hier kun je vrij weinig aan doen. Wel zijn we bezig te kijken naar stillere relais zodat het schakelen minder hoorbaar is. Zodra wij hierin zijn geslaagd gaan wij dit in de nieuwe kachels inbouwen.

Het tweede punt van geluid heb je min of meer zelf in de hand. Onze kachels hebben allemaal een kleine ventilator aan boord. Uit zichzelf produceert het ventilatortje zo’n 25dB aan geluid. De behuizing versterkt dit geluid enigszins waardoor je rond de 30-35dB uitkomt. De ventilator staat standaard uit maar als je even een boost qua warmte wilt hebben dan kun je de ventilator aanzetten middels de switch die te vinden is op het controlepaneel. De ventilator is gekoppeld via de thermostaat en gaat uit zodra het element de gewenste warmte heeft bereikt. Je moet wel weten dat de ventilator een verkoelend effect heeft op het element. In eerste instantie, de eerste paar minuten is de lucht relatief warmer dan in de minuten daarna. Als de output van de kachel rond de 60c is dan kan deze uiteindelijk zakken naar rond de 50 – 55c. Op zich nog steeds een prima temperatuur maar wij raden aan de ventilator echt als tijdelijke booster te gebruiken om maximale warmte te bevorderen en daarna gewoon weer uit te zetten, dat scheelt ook geluid en een miniem aan stroomverbruik.

 

Thermostaat en bediening:

De thermostaat die we gekozen hebben is simpel in opbouw, goedkoop in aanschaf en makkelijk te bedienen. Wij dragen zorg voor de correcte instellingen bij aflevering van de kachel. Dit houd in dat de kachel de juiste omgevingstemperatuur meet en bij de gewenste instelling aan en uit gaat. De thermostaat heeft een sensor die in het bedieningspaneel is verwerkt. De sensor is gevoelig. Houd deze vrij van andere warmtebronnen en zet de sensor niet klem tegen een muur of iets van dien aard. De kans op beschadigen is aanwezig waardoor de temperatuurmeting niet accuraat meer verloopt en de kachel niet meer doet wat hij moet doen.

De bediening is eenvoudig. Aan de linkerkant zitten 3 gele druktoetsen. Op volgorde van boven naar beneden: temperatuur omhoog, temperatuur instellen / andere parameters instellen, temperatuur omlaag.

Verder heb je 2 display’s, een rode (boven) en een blauwe (onder). De bovenste geeft de temperatuur in je kamer aan en de onderste is de temperatuur die je in je kamer wenst.

Je stelt de temperatuur in door de middelste gele knop kort in te drukken en dan warmer of kouder in te stellen. Nadat je de gewenste instelling hebt bereikt zal de thermostaat dit na een seconde of 5 bevestigen door de onderste knipperende display te fixeren (het knipperen stopt).

Rechts bovenin de thermostaat zit een rode LED. Deze brand wanneer de kachel actief is. Het is de indicator dat de thermostaat aan is gegaan.

Uiteraard kun je de parameters verder aanpassen maar wij raden dat eigenlijk af om te doen.

Het kan natuurlijk zijn dat de thermostaat een keer een error vertoont. Er is dan nog 1 knop die we niet omschreven hebben en dat is de resetknop.

Deze knop zit rechts onderin de thermostaat. Houd deze knop ingedrukt en je gaat naar de fabrieksinstellingen.

Dan ben je er nog niet want dan moet je nog twee aanpassingen in het parametermenu doen.

Houd de middelste linker knop een paar seconden ingedrukt. Je komt in het parameter menu en dat start bij P1. P1 is de instelling voor verwarmen of koelen. Standaard staat de thermostaat op koelen en dat is niet wat we willen. Als we hem op koelen laten staan zal de thermostaat nooit uit gaan. Immers, het element koelt niet maar verwarmt. P1 staat op “C” en moet naar “H” worden gezet. Druk 1 keer op de bovenste gele knop (van het rijtje van 3 aan de linkerkant) en ga verder naar P4. (dit doe je door de middelste knop uit het rijtje weer in te drukken)

P4 is de instelling van de omgevingstemperatuur. (Je hebt hier eigenlijk wel een thermometer bij nodig of je moet erg goed temperatuur aan kunnen voelen en bereid zijn een gokje te nemen.) Je ziet dat P4 op 0 (nul) staat. Bij een verhoging van dit getal zal de bovenste display een hogere temperatuur laten zien dan het daadwerkelijk in je kamer is. P4 stellen we altijd naar beneden af.

Je hebt een tolerantie van 8 graden omlaag wat ruim voldoende is om binnen het bereik van de werkelijke temperatuur in je kamer te komen.

Wij stellen P4 standaard tussen de -4,5 en -5,5 graden af, over het algemeen genomen zit je hier vrij goed mee. Uiteraard nemen wij bij het installeren van jouw kacheltje een thermometer mee om de juiste omgevingstemperatuur voor je af te stellen.

Wij raden het af om aan de rest van de parameters van de thermostaat te zitten. Uiteraard kun je er hier en daar wat mee spelen maar je zult zien dat het er uiteindelijk op neer komt dat je een fabrieks-reset toe moet passen en P1 en P4 opnieuw moet instellen. Je kunt niets kapot maken door het parametermenu in de war te schoppen, dus de diehard nieuwsgierigen kunnen gerust hun gang gaan met in het achterhoofd dat men op een gegeven moment de hierboven beschreven handelingen moet uitvoeren.

 

Element / verwarmingsmodule:

Naast alle toeters en bellen als de voeding, de thermostaat, de kleur en de behuizing blijft het allerbelangrijkste over, het verwarmingselement.

We hebben twee typen elementen: Het gaaskapelement en het lamellenelement.

Het gaaskapelement warmt snel op maar koelt ook weer snel af.

Het lamellenelement warmt trager op maar blijft langer warm.

De vermogens zijn: 300 / 375 / 450 watt.

Het verwarmingselement heeft een levensduur van 22.000 uur. Dit komt neer op een gemiddelde van 5 jaar. Wij komen na 5 jaar het element gratis vervangen zodat je in totaal 44.000 uur / 10 jaar onbezorgd gebruik van jouw kachel kunt maken. Op een CV ketel heb je vaak een service contract van tussen de 100 en 150 euro per jaar. Onze service is de eerste keer gratis. De kachel is verder onderhoudsvrij.

Na 5 jaar (22.000 uur) moet het element weer vervangen worden, je hebt dan al 10 jaar van je kacheltje gebruik gemaakt. De kosten voor het vervangen van het element zijn 195 euro inclusief voorrijkosten en montage. Je kunt er weer 5 jaar tegenaan.

Je hebt dus in 15 jaar tijd (totaal 66.000 uur na de tweede vervanging van het element) 195 euro bijkomende kosten.

Het oude element nemen wij weer mee om te recyclen tot een nieuw element.

LET OP!! Boven het rooster van de kachel is de temperatuur rond de 60 graden maar het element zelf is tussen de 150 en 220 graden. Pak het element nooit vast wanneer de kachel aan staat en laat het element ruim afkoelen voordat het aangeraakt wordt.

 

Kleur & lijm:

De kleurkeuze bestaat uit: zwart, antraciet grijs, grijs, wit en beige.

Standaard werken wij met antraciet grijs.

De lak en lijm zijn beide hittebestendig. De lak kan tot 800c aan en de lijm tot 300c.

Voordat we de kachel leveren heeft deze eerst 120 uur in onze werkplaats aan gestaan. Dit heeft 2 redenen: 1) de lijm en de lak moeten uitdampen en omdat de lijm een zuurcomponent heeft ruikt dat niet zo prettig in je woonkamer en 2) we willen er absoluut van verzekerd zijn dat de kachel het over een lange periode probleemloos doet. Wij zijn van mening dat met een test van 120 uur wij dit goed kunnen waarborgen.

 

 

© 2021 - 2022 TheKacheltjeCompany | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel